Melyik edzéstípusnak mi az előnye?

Edzés egyedül

Az egyedüli edzés nehéz, hiszen egyrészt felszerelések kellenek hozzá, másrészt a motivációt is egyedül kell összekaparnia az embernek. Ami egy alap eszköztárat illet, azt persze könnyen be lehet szerezni, elég szétnézni az Alza webáruházában. Az egyedüli edzés azoknak a legjobb megoldás, akik félénkebbek, esetleg nem szeretnék mutogatni magukat a folyamat elején – ilyenkor kezdésnek tökéletes. Utána megéri átváltani másféle verziókra is.

Edzés személyi edzővel

Itt is egyedül edz az ember, csak éppen van, aki megmondja, mikor mit csináljon. Ez hatalmas könnyebbség, hiszen egy szakember tapasztalatára lehet hagyatkozni, így olyan feladatokat végezhetünk, amely valóban jó a testünknek, amelytől eredményt lehet elvárni. Az más kérdés, hogy a személyi edző díja borsos lehet, szóval a kiadások nőnek, viszont ha egy edzőteremben dolgozik, a feltételek, az eszközök biztosítva lesznek a munkához.

Edzés párban

A páros edzés történhet személyi edzővel és nélküle is, a lényege, hogy ketten végzitek el ugyanazokat a gyakorlatsorokat, így nem csak magatokat, egymást is motiváljátok. Nem kell megijedni, nem gond, ha nem vagytok teljesen ugyanazon a szinten, hiszen a gyakorlatok nehézségét szépen az egyéni képességekhez lehet igazítani, például a súlyok helyes megválasztásával. A páros edzés sokkal mókásabb, mint egyedül dolgozni a súlyok alatt.

Edzés csoportosan

Itt is igaz, hogy a csoport tagjai edzhetnek magukban, de a gyakorlatokat instruálhatja egy szakképzett személyi edző is. A csoportos tréningek lényege a közös motiváció, egymás segítése, közös célok kitűzése, azok teljesítése. Hátránya, hogy ilyenkor kevesebb figyelem jut egyetlen embernek, de ez nem feltétlenül gond, hisz van, aki éppen ezt szereti. A csoportos edzés másik előnye az, hogy a költséget szétoszlanak, így gazdaságosabb megoldásról beszélhetünk.