Táplálékkiegészítőkről általánosságban

A pezsgőtablettákkal kezdődött a nagy őrület a táplálékkiegészítőkkel kapcsolatban még a 1980-as években. Ekkor még nagyon gyerekcipőben járt ez a piac és még csak vitaminokkal felturbózott pezsgőtablettákat lehetett kapni. Napjainkban a tudomány fejlődésének köszönhetően már annyi féle és fajta táplálékkiegészítőt lehet kapni, mint égen a csillag. Rengeteg saját márkás táplálékkiegészítő is kering a piacon mint pl a pezsgőtablettából CBA, SPAR stb.. Érdemes megjegyezni: ezek nem gyógyszerek és nem gyógyítanak semmilyen betegséget. Attól, hogy valamiben sok a C-vitamin (amint Szent-Györgyi Albert 1928-ban felfedezett fel) attól még nem fogunk kigyógyulni az adott betegségből pl: erős gyulladás, biába van a C vitaminnak tudományosan bizonyított jó hatása az adott tünetre. Megelőzésben viszont annál inkább nagyobb szerepük van! (Bár a vitaminok hatását 2017-2018-ban több tudományos kutatás leminősítette.)

A táplálékkiegészítők helyes használata, mikor érdemes használni?:

Mint fentebb is olvasható az elsődleges táplálékkiegészítők főleg a vitaminok. Amikor főzünk húst, zöldséget stb., akkor a magas hőfok miatt a vitaminoknak a többsége elvész, magyarul kifő vagy kisül az ételekből.

A mai világban a stressz és a rohanás szinte mindennapos nem beszélve a dohányzásról és az alkoholról. Ezek mind-mind csökkentik a vitaminok, antioxidánsok (az antioxidánsok olyan vegyületek, melyek az égési (oxidációs) folyamatokat gátolják. Főleg növényekben és húsokban megtalálhatóak) felszívódását és nem tudunk annyi répát vagy húst megenni, hogy azt a mennyiséget bevigyük amennyi kellene a szervezetünknek. Ekkor lép a képbe a táplálékkiegészítő.

Amint a nevében is benne van ezekkel a „szerekkel” kiegészítjük azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amit nem tudunk bevinni a felszívódás vagy a helytelen táplálkozás miatt. Nem érdemes többet bevennünk, mint amennyit a szervezetünk elbír, mivel csak felesleges pénzkidobás lenne. Minden táplálékkiegészítőn fel van tüntetve, hogy mik találhatóak benne és hogy mennyit érdemes beszednünk belőle naponta egy átlagos felnőtt tekintetében. Az, hogy mennyit érdemes szednünk és miből azt a kifejezetten táplálékiegészítőket árusító boltokban az eladók megközelíthetőleg meg tudják mondani. Azonban, ha nagyon biztosra akarunk menni, akkor érdemes kikérni egy személyi edző véleményét. Hiszen egy személyi edzőnek napi szinten tisztában kell lennie az összes forgalomban lévő táplálékkiegészítővel és alkalmazásával.

Milyen táplálékkiegészítő típusok vannak?

  • Vitaminok, ásványi anyag komplexek

  • Proteinek, fehérjeporok: főleg testépítőknek ajánlott, akik nem tudják bevinni a megfelelő mennyiséget a táplálékból az izmok megfelelő fejlődésének.

  • Tömegnövelők: Ahogy a nevében is benne van ezekkel a tömegünket tudjuk növelni. Főleg az edzések után kell alkalmazni, amikor a legjobb a felszívódás.

  • Szénhidrátok: Amikor gyorsan kell pótolni a glikogént (Emberi és állati tartalék szénhidrát, amely legnagyobb mennyiségben a májban és az izmokban található. Az izmok rendszerint 90-120 perces intenzív fizikai tevékenységhez elegendő glikogént tárolnak.) a szervezetünkben, akkor érdemes ilyet szedni. Ilyen pl. a szőlőcukor.

  • Aminosavak, speciális aminosavak: Kiemelkedően jelentős szerepe van az aminosavaknak az életünkben mivel a fehérjemolekulák építő kövei, mint a háznak az alap. Az emberi szervezetekben 25-féle α-aminosav található, ezek közül 22 fehérjeépítő. Testépítőknek elengedhetetlen ennek a fogyasztása. A BCAA (elágazó láncú aminosavak) minden sportoló számára hasznos, mivel közvetlenül az izomzatban bomlik le, nem a májban. Nagy energialöketet ad és nem hízlal, illetve az éhségérzetet is csökkenti.


Vitaminok, ásványi anyag komplexek:

Mára (2018-2024) már világossá vált, hogy mik azok a vitaminok és ásványi anyag komplexek, amiket nem érdemes szednünk, mert a szervezetünknek nem kell és csak a májunkat terheljük ezekkel. De mik is ezek:

  • Kalcium: Azok a kalcium, amit táplálékkiegészítők formájában viszünk be a szervezetünkbe az nem tud úgy beépülni, mint amit természetesen viszünk be. Ennek hatására az erek és artériák elmeszesedhetnek.

  • E-vitamin: a szív megbetegedései megelőzésére ajánlott napi 22 mg mértékben, de ha ennek a többszörösét szedjük be az a rák kialakuláshoz is vezethet.

  • Jód: A pajzsmirigy működést befolyásolja a jód, ezért csak előre megbeszélt orvosi felügyelet mellett ajánlott szedni. A pajzsmirigy működését közvetlenül az agyalapi mirigy szabályozza, a TSH nevű hormon segítségével. Ha a mirigy nem termel elég hormont, a TSH szint megnő, és ez fokozott munkára serkenti a mirigyet, ellenkező esetben a TSH szint csökken. A szabályozás rendkívül finom, így a működés zavarait a TSH szint kóros volta hamar jelzi.

  • Vas: Bizonyos hormonok szintéziséért, a vörös vérsejtek termelődéséért és oxigénszállításáért felelős. Szedhető a táplálékkiegészítőn feltüntetett mennyiségben, annál még nem okoz problémát viszont a túlzott bevitel károsítja a májat és a hasnyálmirigyet. A hasnyálmirigy miatt a többi szervekre sincs jó hatással.

  • B6 vitamin: A mai világban óriási marketing övezte ezt a vitamin komplexet mivel az idegrendszer megfelelő működéséhez kell az elengedő mennyiség. Annyi az egyetlen probléma vele, hogy ezt álltalában mindig be tudjuk vinni a bevitt ételekből. Legújabb kutatások szerint hiába vízben oldódik így is túladagolható, ami idegkárosodáshoz vezethet.
Arra mindig figyeljünk oda, hogy a feltüntetett értékek mindig egy átlagos emberi bevitelt jelentenek. Abban az esetben, ha pl. nagyon ingerlékeny, fáradt vagy akkor érdemes többet bevenni a vitaminból amit erre szedsz. A másik pedig a munka, ha ülőmunkát végzel, akkor nincs szüksége a szervezetednek a többlet anyagokra, de ha fizikai munkát, akkor az izmaidnak elengedhetetlen a rendes felépüléshez a többletbevitel. Azok a sportolók akik nagy intenzitással edzenek pl. vadvízi evezők, vagy testépítők stb… nekik sokkal több bevitt kiegészítőre van szükségük a fizikumuk vagy az izmaik fenntartásához / növeléséhez. Itt is érdemes egy szakember véleményét kikérni, mert ha semmi hatása nincs a szereknek, akkor minek fizessünk érte? Illetve ez fordítva is igaz.

Egy kis vitamin elmélet:

Két féle vitamincsoportot különböztetünk meg:
1: Zsírban olcsódód vitaminok (A, D, E, K): Ezek a zsírszövetben és a májban raktározódnak el, így általában nem szükséges igazán a többlet bevitelük. A D vitamint a szervezet általában a napsugarakból nyeri, ezért leginkább télen lehet külön pótolni.

2: Vízben oldódó vitaminok (B, C): Ezek nem tárolódnak, hanem felóldódnak és amennyire szüksége van a szervezetnek azt felhasználja, a többit kiüríti. Ezért van az, hogy ha bevittünk sok C vitamint tabletta, citrom stb. formájában, utána elég gyakran kell ám wc-re járni, mert ezek a vizelettel ürülnek ki a szervezetből. A B2 vitamin, amint az fentebb is olvasható, a legújabb kutatások szerint túladagolható ezért óvatosan kell bánni vele.

A szervezetünk nagyon hamar függővé tud válni különböző szerektől, ez nem csak a drogra vagy alkoholra igaz, hanem kb. mindenre. Legészszerűbben ezt a kávéval lehet bemutatni: ha mondjuk fél éven belül minden nap megiszunk 2 csésze kávét a fő étkezések után, akkor ha egyszercsak nem iszunk többet sosem a szervezetünknek hiányérzete támad és ezt jelzi is. Ugyanez van a vitaminokkal is, nem lehet csak úgy abbahagyni, ha már a szervezetünk hozzászokott, hanem a fokozatos leszoktatást kell alkalmazni.

Mindegy milyen vitamint szedünk, vízben vagy zsírban oldódót a legjobb ha evés után vagy közben vesszük be őket, mivel a vízben oldódókat nem zavarja, a zsírban oldódóknál pedig szükséges, ezért érdekes így hozzászokni a szedéshez. Érdemes utána olvasni, hogy melyik vitamin hogyan szívódik fel legkönnyebben és úgy szedni őket, ha nem multivitamint használunk. Például a C vitamin megkönnyíti a vas felszívódását, ezért előbb a C vitamint majd a vasat érdemes bevenni.
Kulcsszavak, avagy miről is szól ez a blogcikk:

Táplálékkiegészítők hatása, káros hatások, hasznos hatások, kinek kell?, kinek nem ajánlott?, vitaminok csoportosítása...



Táplálékkiegészítőkről általánosságban

Partnereink: