Hol találkozhattunk először konditeremmel?

Már középiskolában megtapasztalhattuk, hogy milyen is egy konditerem, mert álltalában ez alapfelszereltség egy iskolában. Aki addig nem is volt teremben a suliban biztos, hogy találkozott vele. Emlékeim szerint mivel a focit, mint sportot kifejezetten nem szerettem, illetve se a kosárlabda se a kézi sem nyerte el a tetszésem én a konditeremben tevékenykedtem kb. minden testnevelés órán. Sajnos itt szakszerű segítség nélkül gyerekként maximum roncsolni tudtam az ízületeimet, de annyinak jó volt, hogy megismerjem mi is az a konditerem. Az első alkalom mindig nagyon meghatározó egy új dolog megismerésénél és mint nálam pl. a fociban másnál lehet a konditeremben volt olyan rossz tapasztalata, hogy többet nem akar elmenni egybe sem. Mozogni viszont fontos és ha nem konditerem, akkor van sok más lehetőség is, pl. futópálya vagy kulcsos konditerem bérlés (ahol csak egyedül vagyunk) vagy uszoda stb..

Érdemes tudni: A mozgáshiány és az elhízás népbetegség, ezért fontos a testmozgás. Illetve ennek a kettőnek a hiánya súlyos betegségekhez vezethet.

Mit kell vinnem egy konditerembe?

Minden konditeremnek van szabályzata, amit érdemes a weboldalukon első látogatás előtt elolvasni vagy a helyszínen elkérni ezt a dokumentumot. Álltalában nem bonyolult, mindig ugyanaz: hozz váltó ruhát (vagyis ne az utcai ruhában ülj a gépekre), váltócipő is kötelező, illetve egy törölköző amivel le tudod takarni és törölni a gépet amin edzettél. Ennyire egyszerű, mást ki sem lehetne találni. 3 féle konditeremben felelhető ember létezik:

  • Azok akik szűk ruhában eddzenek: speciel engem zavar ha lóg rajtam a ruha ezért inkább szűkebb ruhákat szoktam felvenni.

  • Azok akik úgy jönnek mintha tesi órára érkeztek volna: hosszú bő fehér póló, rövidnadrág és tornacipő. Nincs ezzel semmi probléma a konditerem nem divatbemutató.

  • Azok akik mindent rejtegetnek: Bő hosszú ujjú póló, bő hosszúnadrág és még a kapucnis (süsüs) felső is fellelhető. Mint fentebb is olvasható ez nem verseny és ha valaki ebben a szettben tudja a 100%-ot nyújtani akkor nincs ezzel semmi probléma.
Soha semmilyen körülmények között nem számít milyen ruhában edzel, nem fog senki sem megszólni csak annyi a lényeg, hogy mozogj és érezd jól magad a bőrödben.

Érdemes tudni: edzés folyamán elég gyorsan ki tudunk száradni, ezért mindig legyen nálunk egy kulacs vagy olyan eszköz amiből tudunk inni és le lehet zárni, hogy ne boruljon ki. Vannak edzés előtt – közben – utáni italok / táplálékkiegészítők amik segítik a teljesítményünket, regenerálódásunkat.

Hogyan használjuk a gépeket, szabad súlyokat a konditeremben?

Az elején sajnos ez gondot okozhat, ha olyan konditermet választunk ahol nincs teremedző aki segíthetne eme tudás elsajátításában. A teremedző, mint ahogy a neve is sugallja a konditeremben megtalálható és a bérletünk árában benne van, hogy megmutassa a gépek helyes használatát.

Nem minden konditeremben van teremedző, mert nem minden terem engedheti meg magának, ennyire egyszerű. De ekkor sincs semmi probléma, több lehetőségünk van:

  • Figyeljük meg, hogy mások hogyan csinálják, de ez nem feltétlen a legjobb megoldás, mert ki tudja jól csinálja e?

  • Nézzünk utána az interneten, ha van rá időnk és kapacitásunk. Rengeteg videó található a youtube videómegosztón ahol szakszerűen végig nézhetjük ami érdekel minket.

  • Pár alkalomra kérjünk fel egy személyi edzőt, aki segít (ez a lehető legoptimálisabb lehetőség).

  • A legtöbb gépen valahol fel van tüntetve a helyes használatuk ábrákkal, ha ezt követjük akkor már jó úton járunk.

Páva effektus és annak kezelése a konditeremben:

A pávákat senkinek sem kell bemutatni hiszen azt a kifejezést, hogy páváskodik (Másokat lenéz; elbizakodottan, önhitten viselkedik.) mindenki ismeri. Páva minden konditeremben van – volt – lesz ez ellen tenni semmit sem lehet. A konditeremben fellelhető pávák az izmaikkal és járásukkal illetve lenéző pillantásokkal próbálja magára vonni a figyelmet.

Érdemes tudni: hiába a figyelemfelhívás ezek az emberek nem bántanak senkit csak figyelmet szeretnének. Az elért eredményeik figyelemreméltók (ha nem vettek igénybe semmilyen izmot megnövelő készítményeket) és sokszor növeli a morált is. Gondoljunk úgy rájuk mint lehetséges célt és haladjunk tovább.

Gyakori a lopás a konditermekben?

A „gyakori” szó talán erős, de igen sajnos előfordul a lopás, de ez bárhol megeshet. Mivel az öltözőket nem kamerázhatják be (szép is lenne), ezért ott ha órákra őrizetlenül hagyjuk a dolgainkat, akkor fel kell készülni, hogy nem fogjuk ott találni ahol hagytuk. A lopás valószínűsége függ az öltözőszekrények minőségétől is, amibe az értékeinket rakjuk. Vannak olyanok, amiket 2 ujjal ki lehet feszíteni, de vannak mágneskártyás komolyabb szekrények is. Amikor konditermet választunk érdemes ezeket a részletekre is figyelni a konditerem felszereltsége mellett.

Érdemes tudni: összeségében mivel nincs nagy érték amit ellophatnának, ezért nem kell attól rettegnünk, hogy lopnak. Nem arra számítanak az emberek, hogy nagy értékekkel járunk terembe. Ami eltűnhet: testápoló, tusfürdő, törölköző, óra, márkás ruha esetleg.

Zuhanyozzunk vagy ne a konditeremben?
Erre a kérdésre a választ mindenkinek magának kell tudnia. Kérdésre kérdéssel válaszolok:

  • Szégyenlős vagy? Igen: akkor ne.

  • Penészes a hely? Igen: akkor ne.

  • Közvetlenül utána nem tudsz zuhanyozni? Nem: akkor igen.

  • Szereted a melegvizet? Igen: akkor nem.


  • Érdemes tudni: Érdemes tudni: edzés után a fel vagyunk hevülve és az azonnali meleg vizes zuhanyzás nem a legjobb a testünknek. Érdemes várni egy kicsit amíg megnyugszik a testünk.
    Kulcsszavak, avagy miről is szól ez a blogcikk:

    Konditerem tudnivalók, gépek kezelése, emberek viselkedése, öltözködési formák stb...



    Hol találkozhattunk először konditeremmel?

    Partnereink: