Miért edzünk valójában?

Miért edzünk valójában?

Jogos kérdés, hogy ez miért nem egy blog cikk? Igen, oda kellene tartoznia, de ennek a gondolatmenetnek sajnos muszáj a figyelem középpontjába lennie. Most csupa klisé (Olyan gondolat leírására használt kifejezés, amelyet olyan gyakran és olyan módon használnak, hogy eredeti hatása és értelme elvész.) következik de jó ha ezeket gyakran látjuk.

Az ember és ami mögötte van:

Régen még az elhízott emberek a „jólét” látszatát keltették, ma már (persze ez kultúra függő) nem nevezhetjük annak. Hipokratész volt az első, aki felismerte, hogy ez rossz és betegségekhez vezet, ezért új módszereket talált fel amivel ez megelőzhető. (AZ ÉLETMÓD SZEREPE AZ ELHÍZÁS MEGELŐZÉSÉBEN PDF letöltés) Ahogy fejlődött a világ úgy fejlődött a technológia is, ami folyamatosan rombolta ezt a látszatot. Már akkor is mindenki a külsőségek alapján döntött és azóta ez a világnézet csak romlott és még jobban ebbe az irányba mentünk el.

Egy szó mint száz, a külsőségek valamilyen szinten mindig fontosak voltak és lesznek, mert ilyen az emberi természet. A 19. századtól kezdve kezdődött meg a küllemmel kapcsolatos gondolkodásmód változása, hiszen ekkor jelentek meg az első kondigépek és nyíltak az első konditermek és az életmód is javulási tendenciát mutatott. Igaz ekkor még a férfiak öltönyben és a nők főleg bő szoknyákban (bő, kúpos szoknya, melynek kívánt alakját több alsószoknya viselésével alakították ki. ) edzettek.

19. századi gépek... olvass tovább (új oldalon nyílik meg) 19. század kondigép
19. század kondigép 19. századi gépek... olvass tovább (új oldalon nyílik meg)

2 féle embert különböztetünk meg:

 • 1: Aki elfogadja magát a bőrében: Ez a lehető legjobb. Aki képes így gondolkodni, hiszen ő így boldog ahogy van legyen az sovány, kövér, alacsony, magas, kopasz, rasztás stb..
 • 2: Aki nem fogadja el magát a bőrében: Ez egy elég bonyolult téma, mert számos oka lehet ennek, kezdve a társadalmi nyomás, családi ráhatás, önképzavar, betegség stb.

Fogadjuk el magunkat vagy tegyünk ellene?

Ezt mindenkinek magának kell megítélnie, hogy mire van szüksége a boldogsághoz. A boldogság az alapja mindennek, mindenki azt akarja elérni és fenntartani, ez tény. Egy dolog biztos, amit már a kutatók is többször bizonyítottak: ha a társadalom elfogad, akkor sokkal jobban érzed magad a bőrödben. Ha ezt úgy éred el, hogy olyan közegben mozogsz ahol elfogadnak, vagy éppen a társadalmi nyomásnak behódolva tökéletesíted a tested, ez mindenkinek az egyéni döntése, csupán meg kell találnunk az utunkat.

Az egyik fő ok ami miatt nem vagyunk boldogok az az elhízás:

Az elmúlt ~15 évben (irány, irányzat) a fogyókúrázás az egész világon, vagyis ekkor kezdődött a nagy fogyókúra hullám és még ma is tart. De mégis honnan jött ez és miért? A válasz a kórosan elhízott társadalom. Mint ahogy a földünk gyors / folyamatos pusztulása miatt tudósok megkongatták a vészharangot, úgy az embereknél is felcsendült ez a vészharang. Mindenki jól tudja, hogy folyamatosan bukkannak fel újabb és újabb vírusok, amik folyamatosan pusztítják az emberiséget pl: régen a pestis (fekete halál) miatt 75-200 millió ember halt meg 4 éven belül. Mai napjainkban is vannak ilyen vírusok pl: Ebola, Marburg, AIDS, SARS, hepatitis, madárinfluenza stb. Vírusok mindig is voltak és mindig is lesznek, de ami újdonság az az elhízás miatt kialakult halálos megbetegedések drasztikus növekedési tendenciája.

Ijesztő adat, hogy Magyarországon (2018-2024) a magyarok 55%-ának van súlyfeleslege és mozgáshiányos életmódot él (ez 2018-2024 adat a Magyar Életmód Orvostani Társaságtól). A vezető halálokok között szereplő betegségek mindegyike visszavezethető az elhízásra:
 • szív- és érrendszeri megbetegedések,
 • az anyagcsere- és a cukorbetegség,
 • a rosszindulatú daganatok,
 • a magas vérnyomás,
 • az izületi és vázizom problémák is.
Ezt jól megcsináltuk, ott vannak a vírusok, amik pusztítanak minket, de mi még tetézzük egy kis elhízással is, ami még jobban rontja a helyzetet. Ez ellen tenni kell!

Mennyi túlsúly vezethet halálos betegségez? A férfiaknál a +15kg túlsúly ¼-vel növeli a vastagbélrák kialakulását. Ez 1 évben megközelíthetőleg 4 ezer halált jelent csupán a túlsúly miatt és csak a magyarok között.

Mi lehet az oka az elhízásnak?

Előbb nézzük meg azt, hogy miért is híztunk el és utána térjünk rá a megoldásra. Ez olyan, mint a háziorvosnál, neki is ismernie kell a kortörténetünket, hogy megfelelően kezelhessen bennünket.

Előbb egy kérdés, mit csinálunk amikor boldogok vagyunk, bánatosak, idegesek, ünneplünk, gyászolunk vagy csak mert unatkozunk? Igen, eszünk, eszünk és eszünk.

Éppen, hogy csak megszülettünk máris eszünk és nagyon sokat és sokszor, persze egy fejlődő szervezetnek kell is, de innen indul az egész elhízási folyamat és nagyon nagy szerepe van ebben a családunknak. Már gyerekkorunkban az etetőszékben ülve akkor is ennünk kellet amikor nem akartunk igazán, mert a „sovány gyerek csúnya gyerek” ezt kb minden nagyi száján kijön egyszer életében. Szerencsére erre nem emlékszünk, mivel az emberi agy 4-7 éves kor alatt csak a nagyon nagy érzelmi megterheléssel járó emlékeket képes visszahozni, vagy arra emlékszünk vissza igazán. Majd az óvodában megtanult versikékre visszagondolva megint csak enni kellene:

„Csukd be szemed, nyisd ki szád, adok bele cukorkát!” Keménycukorka = 100g 383 kcal

„Ki lakik a dióhéjban? Nem lakhat ott bárki, Csak Dióbél bácsi. Ha rácsapsz a dióhéjra kinyílik a csontkapuja és cammogva előmászik Vén Dióbél bácsi- Csak a szádat Tátsd ki!” Dió = 100 g 618 kcal

„Süssünk, süssünk valamit, azt is megmondom, hogy mit! Lisztből legyen kerekes, töltelékes, jó édes, túróval bélelve, sodorva, tekerve, kerekes és édes, csigabiga rétes!” Túrós csiga rétes = 100g 314 kcal

Mint ahogy láthatjuk mindenki arra ösztönöz minket, hogy együnk és magát a mértéket azt sehol sem említik, az a szülő felelőssége. Összehasonlítás képpen a sima fehér kenyér 100 grammja 255 kalóriát tartalmaz. Ehhez képest a fentebb említett ételeknél láthatjuk a különbségeket. Van aki ezt élete végéig csinálja és mértéktelenül eszik, mert finom és mert mindenki ezt mondata neki, lehet a környezete is ugyan így él és ezt látja természetesnek. Természetesen az elhízásnak még számos más oka is lehet pl: depresszió, genetika, betegség stb.

Mit tehetünk, hogy ne hízzunk el?
mozogni azt kell. Olyan csoda módszer sajnos nem létezik (na a zsír leszívást leszámítva, de kinek van erre pénze?) ami befektetett munka nélkül segít a lefogyásban. Léteznek fogyást segítő készítmények / táplálék kiegészítők, amik ténylegesen segítik a fogyást, ha betartjuk a megfelelő lépéseket. Ezeket a lépéseket vagy mi magunknak alakítjuk ki az alapján, amit az interneten találunk (mellesleg annyi féle program van, mint égen a csillag) vagy felkérünk egy személyi edzőt aki referenciákkal tudja bizonyítani, hogy x időn belül x kilótól tudunk majd megszabadulni.

Lépések, amiket érdemes betartani fogyókúra közben, de nem mindenkire igaz (genetika, egészség, munka stb függvénye):
 • 1: Reggelizzünk bőségesen, de a szénhidrátot próbáljuk kerülni pl: pékáru
 • 2: Az egész nap folyamán igyunk (lehetőleg vizet) rendszeresen és sokat mert ez telíti a gyomrot. (a szűzteának érdemes utánanézni)
 • 3: Inkább együnk sokszor keveset mint 1-2-3 alkalom folyamán sokat.
 • 4: Aki teheti az figyelje a kalóriabevitelt és álljon le, ha már sok lenne.
 • 5: A szokásosak: együnk zöldséget, gyümölcsöt, tojást, kását.
 • 6: Minden ami nagyon édes az hizlal ezt jegyezzük meg!
 • 7: DE! nem kell lemondani az élvezetekről, 3 naponta, ha betartjuk a leírtakat vagy a személyi edzőnk tanácsait, akkor lehet „bűnözni” és enni azt amit éppen megkívánunk. Bizonyított, hogy sokaknál gyorsabb és tartósabb a fogyás, akik így fogyókúráznak. Természetesen nem mindenkinél igaz, próbáljuk ki!
 • 8: Iktassunk be olyan mozgást, ami magasan tartja a pulzust pl: evezés, lépcsőzés, kocogás, kerékpározás, aerobik órákon való resztével stb.
Jegyezzük meg: a testünk elképesztően lusta és előrelátó is egyben. Csak és kizárólag akkor nyúl hozzá az elraktározott zsírhoz, ha már nincs más megoldás.

Miért edzünk valójában?