Mikor, melyik napszakban érdemes edzeni?

Sokaknak megfordul a fejében, hogy mikor menjen edzeni a szabadnapján? Reggel, délben, délután, este? A választ a Forza Supplements 1000 fős tanulmánya adta meg. A kutatásnak a célja az volt, hogy megtudják az emberi szervezetnek mi a legjobb. Itt nem csak az edzésről, hanem a táplálkozásról, szexről szóval a napi rutinnal kapcsolatban is megfigyeléseket végeztek.

Nagyon sokféle ember létezik: magas és sovány, alacsony és kövér, hasra – lábra- mellre- karra hízó emberek, nagyon soványak stb.. szóval sok féle, de az alap emberi szervezet az ugyanaz mindenkinél, vagyis mindenkinek van szíve, mája, tüdeje, stb. Sokan azt gondolnánk, hogy a sokféleség miatt lehetetlen egy olyan napi rutint összeállítani, ami mindenkinek jó. De! mégis van!

  • 1: Háromnegyed 7-kor érdemes felkelni, ha 10 óra körül elaludtál előző este. Vagyis a 8 óra alvás az kell, de ezt már évszázadok óta tudjuk, ebben nincs semmi újdonság. A jó minőségű matracot sem szabad elfelejteni, mert hiába a 8 óra alvás, ha úgy kelünk fel mint akit kicsavartak, tehát az elvás minősége is nagyon fontos.

  • 2: Miután sikerült kikelni az ágyból, érdemes 15-20 percet nyújtani, mozogni kicsit. A15 perces kardio edzés hatására a kutatásban résztvevők gyorsabban veszítettek a súlyukból, vagyis jobban fogytak.

  • 3: A reggeli a legfontosabb étkezés egy ember számára, itt bőven megengedhetünk magunknak többet, mert a nap folyamán el fogjuk használni a bevitt mennyiséget. Fontos, hogy felkelés után 30-40 perccel reggelizzünk a kutatás szerint.

  • 4: A reggeli után jön a férfiak kedvenc elfoglaltsága a szex. Ugyanis a szex közben felszabaduló anyagok csökkentik a stresszt és a vérnyomást, így az egész nap vidámabban telhet. A kutatók 15 percet számoltak egy átlagos együttlétre. Kalóriát is éget!

  • 5: Általánosan 8 órakor kezdődik a munka, de átlagosan háromnegyed 10-kor képes az ember a legjobban koncentrálni a munkájára. Így, ha a nehéz feladatokat hagyjuk ekkora, eredményesebbek tudunk lenni.

  • 6: Az ebéd 4-5 órával a reggeli után legyen (szóval érdemes úgy reggelizni, hogy 4-5 óra múlva újra enni kellene), majd ezután 5-6 órára jöhet a vacsora. Magyarul 4-5-6 óránként együnk.

  • 7: Abban az esetben, ha edzünk, futunk, testépítünk, úszunk azt a vacsora után 30 perccel tegyük, mert akkor a legoptimálisabb az erőszintünk a sportokhoz.
Természetesen ettől el lehet térni, nincs kőbe vésve, lehet változtatni hozzáadni egy órát vagy elvenni, de a lépések azok fontosak.

Testépítés de mégis mikor?

Mint ahogy fentebb olvasható, reggel és késő délután vagyunk fizikálisan a legjobb formában. Így 2 lehetőségünk van, ha betartjuk a kutatók utasításait:

1: Még munka előtt edzünk egyet majd reggelizünk és szexelünk.
2: Munka után egyből megyünk edzeni, valamilyen edzés előtti formulát használva, ha fáradtabbnak érezzük magunkat.

A lényeg a nagy intenzitású edzés, a megfelelő tápanyagbevitel, valamint a minőségi pihenés az izmoknak. Ha a 3 közül valamelyik is hiányos, akkor nem lesz megfelelő a fejlődés.

Mi történik ha nem követem ezt a menetrendet?

Semmi. Mindenkinek megvan a saját bioritmusa és ha neked jó úgy ahogy most van, akkor feleleges változtatni. Kialakíthatunk magunknak sajátot is, mivel a szervezetünk alkalmazkodik. Lásd: aki 3 műszakban dolgozik az tud aludni nappal is és éjszaka edzeni. Mégis sok olyan van, aki szép szálkás vagy izmos, mert a szervezetük hozzászokott.

Ez a kutatás csupán azoknak jó kiinduló pont, akik nem tudják mi tévők legyenek, ha változás állt be az életükben vagy új életre vágynak.
Kulcsszavak, avagy miről is szól ez a blogcikk:

Mikor edzünk? Mikor lehet a legjobban fejlődni? Testépítés mikor? Reggel? Este? stb...



Mikor, melyik napszakban érdemes edzeni?

Partnereink: